понеделник, 1 юни 2009 г.

КРАСОТА ОТ КИТАЙ

* * *
Китайската цивилизацията датира от 4000 години. Страната е с най-многобройно население в света - една пета от всички жители на планетата Земя, както и трета по територия държава в света.
Ние все още не знаем почти нищо за Китай, и едва ли някога ще узнаем "всичко". Даже и да я посетим някога тази страна, тя ще си остане загадка... Даже и да познаваме двама, десет, 1000 китайци, на фона на милиарда, едва ли можем да генерализираме и да си мислим, че сме ги опознали.
Китай разполага с грандиозни и красиви планини и реки, древна архитектура, специфични видове от флората и фауната. Може да се каже, че природата и културата се съчетават в едно. Районите в Китай с красиви пейзажи и дълбоко културно значение, са толкова много, че не могат да се изброят. Климатът е разнообразен - от субарктически до тропически. 65% от територията е планинска.
Китай е една от страните с най-голямо разнообразие на дивата природа в света. Дивите животни, характерни за Китай, включват такива добре известни редки екземпляри, като гигантската панда, златната маймуна, китайския тигър, златния лангур, мускусния елен, снежния леопард, манджурския жерав, червенокракия ибис, белия делфин и яндзъския алигатор - общо - повече от 100 вида. Гигантска панда тежи средно 135 кг. Това е изключително рядко животно - около 1000 запазени екземпляра. Тя се е превърнала в символ на защитените диви животни.
В северната част се срещат елен, лос, мускусен елен, кафява мечка, самур и усурийски тигър. На юг има изключително разнообразие от птици и животни. На запад в пустините основно превозно средство си става камилата, а в Тибет – якът. В Сишуанбанна, може би най-интересният район на Китай в провинция Юннан се среща азиатски слон, по малък от африканския.
В Китай и флората е многообразна. Срещат всички растения, характерни за студената, умерената и тропическата зона на Северното полукълбо. Уникални за Китай са глиптостробовидна метасеквоя, китайски глиптостробус, китайска аргирофила, лъжелиственица, сребърна ела в Гуансиджуан, тайванска флузиана, фудзиенски кипарис. От всичките изброени, лъжелиственицата, заедно с други 4 редки вида дървета широко се употребяват в парковото изкуство на Китай. Тук има 2000 вида растения, които могат да се ядат и повече от 3000 лекарствени растения. Най-ценни от тях са чанбайшанският женшен, тибетският сафлор, лициум от Нинся и гинура от Юннан и Гуейджоу. Китай е богат и на цветя и декоративни растения. Най-красив е божурът, който се смята за “цар на цветята”.

Подбрала съм снимки, чрез които да попаднете в атмосферата и да усетите красотата на природата на една толкова различна страна.











































Ако кликнете върху изображенията, можете да ги разгледате в пълен размер.


Бих искала да ви запозная с някои достижения на китайското изкуство и митологията им. Сега ви предлагам един видеоклип, в който можете да прослушате китайска музика. Приятно слушане.





* * *

4 коментара:

  1. Прелестно е, оставят те блажено замечтан! Аз скоро открих това твое местенце и си го отнесох близо до сърцето. Благодаря за красотата, която разпръскваш!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Dimana! Когато разбера, че съм създала удоволствие на някого, много се вълнувам и това ме кара да се старая още повече да радвам хората. Щастлива съм от присъствието ти, очаквам предложения, въпроси и отзиви за всичко, коеот те интересува.
    Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
  3. Хуууууууууууу...

    [вдишване]

    Това трябва да се види... не само на снимки/картини, колкото и феноменални да са :)

    ОтговорИзтриване
  4. Djelloul: The Mafia has been portrayed in many
    ways in books and movies, and I don't have a quarrel with these portrayals, because the Mafia is a work of many facets. Purchasing used press will also save you considerable amount of money. Today, Most of newspapers are offering their online editions. That’s why, while drafting ads for newspapers selling or buying a property, make your USP as your headline. The dishes and ingredients differ slightly from region to region, with each region having their own specialties.

    My web site: click here

    ОтговорИзтриване